Recent Posts

About Me
Munere veritus fierent cu sed, congue altera mea te, ex clita eripuit evertitur duo. Legendos tractatos honestatis ad mel. Legendos tractatos honestatis ad mel. , click here →

2014. február 21., péntek

Ruhásszekrény rendszerezése 1. - szortírozás

Ha reggelente sokszor állsz bambán a szekrényed előtt, s percekig azon agyalsz, hogy mit is kéne felvenned, akkor valószínűleg itt az ideje, hogy rendet tegyél benne. Ez egy többlépcsős feladat lesz, először ki kell szortíroznod a felesleges ruháidat, majd lehetőségeidhez mérten fel kell töltened a ruhatáradat új, kombinálható darabokkal.
Most a ruhák szortírozásáról fogok nektek írni, aztán majd jön szépen sorban a többi is. :)

Forrás: link
Miért jó, ha kiszortírozod a ruhásszekrényt? Egyrészt azért, mert időt spórolhatsz vele, egy rendezett ruhásszekrényben könnyebben megtalálod a kedvenc darabjaidat, így reggel nem kell kapkodva készülődni. Lesz helye az új ruháidnak, a leselejtezett ruháidat pedig el is adhatod, így pénzt kereshetsz vele, vagy ha elajándékozod, akkor örömet szerezhetsz vele másoknak! :)

Ruhák szortírozásába akkor érdemes belekezdeni, ha van 1-2 nyugodt órád rá. 15 perc alatt valószínűleg úgysem végeznél vele. A szortírozást egyedül is csinálhatod, de ha van egy barátnőd vagy ismerősöd, aki szívesen segítene, akkor hívd csak át, legalább lesz egy külső segítséged is.

Link
Hogyan kezdd? 
Első és legfontosabb lépés, hogy pakolj ki MINDENT a szekrényből. Ha ez így elsőre túl nagy falatnak tűnik, mert túl nagy a ruhásszekrényed, akkor válassz egyelőre csak egy polcot, s azt ürítsd ki teljesen.
Ez azért jó, mert innentől kezdve tényleg rá leszel kényszerítve, hogy a kezedbe vedd az összes cuccot, ami a szekrény mélyén lapult, s így tényleg ki fogod tudni szűrni, hogy mi az amit nem akarsz visszatenni oda, mert nem oda való.

A ruhásszekrénybe csak a ruhák, s az ehhez tartozó kiegészítők pl. övek, csatok, esetleg cipők valók. Ha mást is tartottál eddig ott (pl. úszógumi, gyerekjáték, pokróc, chipses zacskó, stb.), azt javaslom, hogy ne tedd őket majd vissza, annak keresni fogunk valami más jó helyet. Hiszen a rendszerezés egyik alapelve, hogy a dolgokat ott érdemes tárolni, ahol használod, így pl. a gyerekjátékokat a gyerekszobában, vagy annak környékén. Így első körben válogasd szét a ruhásszekrénybe való dolgokat a többi, nem oda illő dolgoktól.

2. lépés
Most elkezdjük válogatni a ruhákat. Ehhez 4 csoportot fogunk kialakítani, legyen ez a 4 csoport mondjuk a bevetett ágy négy sarka. A következő módon fogjuk válogatni a ruhákat: MEGTARTANI, ELAJÁNDÉKOZNI, KIDOBNI, MÉG NEM TUDOM.

A szortírozás menete:
Először is, vegyél elő egy papírt és egy tollat, mert szükséged lesz rá!


Most egyesével vedd kezedbe a ruhadarabokat, s döntsd el, hogy az ágy melyik sarkára kerüljön. Szereted-e az adott ruhadarabot, s megtartod, vagy egyáltalán nem is szoktad hordani, s ezért feleslegesen foglalja csak a helyet a szekrényedben?
Persze ezek a döntések sokszor nem mennek ilyen egyszerűen, ezért itt van néhány nagyon jó kérdés, amit ha felteszel maganak, könnyebben eldöntheted, hogy valóban kell-e az adott ruhadarab:

Az első és leghasznosabb kérdés, amit minden esetben érdemes megkérdezni magadtól:

"Ha most vásárolnék, akkor megvenném a kezemben lévő ruhadarabot?"

Ha a válaszod egyértelműen IGEN, megvennéd most is a ruhadarabot, akkor biztos, hogy nagyon szereted, s hordod is, ezért nyugodtan mehet a MEGTARTANI csoportba.
Ha a válaszod nem, akkor jöhet a többi kérdés :) :

- Szeretem ezt a ruhadarabot? (Ha nem(/már nem), miért nem? Rossz az anyaga? Kinyúlt? Kiszakadt?Kicsi?)
- Hordom? (Mikor vetted fel utoljára? De őszintén! Egy éve?Azt mondják, hogy azokat a ruhadarabokat, amiket az utóbbi egy évben nem vettünk fel, nem érdemes tovább tartogatni...)
- Szükségem van rá?

Mikor ezeket a kérdéseket felteszed magadnak, előjön majd egy csomó egyéb gondolatod is a ruhával kapcsolatban. Például nekem van egy mellényem, amit soha nem hordok, pedig tetszik, csak nincs hozzá való szép fehér blúzom, csak mindig elfelejtem. Ezért készítettük az elején magunk elé a papírt, így ha eszedbe jut valami ilyesmi, akkor rögtön írd fel, hogy pl. venni szeretnél magadnak egy fehér blúzt, mert nincs. S akkor a kedvelt mellény mehet a Megtartani csoportba, a vásárlási listád meg szépen alakul, hogy mire lenne igazán szükséged. Így a ruhaboltban is tudni fogod, hogy mit kéne venned.

Vagy például van egy szoknyád, de mindig mikor felvennéd, akkor eszedbe jut, hogy nincs hozzá való csinos cípőd? Írd fel, s legközelebb ha cipőboltba mész, nézz magadnak egy cipőt a szoknyádhoz!

A Kidobni csoportba olyan ruhák valók, amik már kinyúltak, kiszakadtak, hordhatatlanok. Ne tartogasd őket, még azért sem, hogy abban majd jó lesz festeni, vagy takarítani. Hidd el, hogy mire újra festeni akarod a szobát, addigra lesz másik szakadt ruhadarabod.

Az Elajándékozni csoportba tedd azokat a ruhákat, amik jó állapotúak, de Te már valamiért nem hordod őket. Mert már nem tetszik, kinőtted, kifogytad stb. Ne tartogasd! Akkor sem ha majd bele akarsz fogyni!!! Hidd el, ha lefogysz, sokkal jobban fogsz vágyni új, divatos ruhákra, mint arra, ami már a szekrényedben áll (akár évek óta). Na jó, azért esetleg 1 nagy kedvencet megtarthatsz. De semmiképpen sem 15-öt!
Ha el akarod ajándékozni, vagy adni a ruhádat, tedd meg egyszerűen az internet segítségével, vagy ha nincs annyi időd, hogy mindegyiket lefényképezgesd, akkor vidd el valamelyik alapítványnak.

Ne feledd, ilyen rendezett szekrény a cél! :) 
Azokat a ruhákat, amikről nem tudtál dönteni, hogy kell-e, vagy nem, s a Még nem tudom kategórába kerültek, azokat fusd át gyorsan mégegyszer. Lehet, hogy másodjára már tudni fogod, hogy hova való, de ha nem, akkor ezt az egy csoportot ne pakold el egy hétig. Tarsd őket külön a szekrény mellett, s figyeld meg, hogy az egy hét alatt kellett-e belőlük valami. Ha kellett, akkor az mehet a szekrénybe, a megtartandók közé, ha nem, akkor valószínűleg nem fog kelleni ezután sem, úgyhogy nyugodtan elajándékozhatod, vagy eladhatod.
Sok sikert kívánok Nektek a szortírozáshoz!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Popular

Recent

Comments