Recent Posts

About Me
Munere veritus fierent cu sed, congue altera mea te, ex clita eripuit evertitur duo. Legendos tractatos honestatis ad mel. Legendos tractatos honestatis ad mel. , click here →

2014. február 26., szerda

A nappali dekorálása

Mi kell egy otthonos nappalihoz? Mitől fogod jól érezni magad benne? Összegyűjtöttem pár szempontot, amit ha megfogadsz, garantáltan jobban fogod érezni otthon.

1. A kanapé: Szerintem ez a nappali legfontosabb bútordarabja. Ne sajnáljátok rászánni az időt, hogy jót válasszatok, hiszen valószínűleg évekig fogjátok használni. A kanapé választásról tervezek majd írni egy külön kis cikket!

2. A szekrénysor: Őszintén szólva szerintem a régi típusú nagy szekrénysorok ideje lejárt, hiába nyelt el sok cuccot, ma már egyáltalán nem divatos. A légies, könnyedebb bútordarabokat javaslom megvételre, amik nem nyomják agyon a teret. Ráadásul a hiperszuper, nagyképernyős tévék amúgy sem férnek el a régi bútorok tévének kihagyott polcain, s nem is mutatnak ott jól. A technika fejlődésével egyre high techesebb lesz mindenkinek az otthona, a bútorok helyét átveszik a nagy tévék, számítógépek, hangfalak és az ezekkel járó kábelek és vezetékek. A nappali kialakítása ma már nem csak anyiból áll, hogy beteszünk egy kanapét és egy szekrénysort, hanem a technikai újdonságokat hozzá kell hangolnunk a szoba légköréhez, a vezetékeket pedig megfelelő helyre el kell rejtenünk.

Forrás
3. A függöny és a szőnyeg: Sokan elfelejteik, hogy a függönyöket és a szőnyeget össze kell hangolni, legalább színben, de még jobb, ha mintában is harmonizálnak. Mivel mind a kettő nagy felületen jelenik meg, ezért nem mindegy, hogy milyen darabokat választunk. Nem muszáj ugyanolyan színűeknek lenniük, de fontos, hogy színben harmonizáljanak egymással. Valószínű, hogy a lila szőnyeg, narancssárga függöny párosítás nem fog jól mutatni. És persze ne feldkezzünk meg arról, hogy a függönynek és a szőnyegnek a kanapéhoz és a szekrényekhez is passzolnia kell.
Forrás
4. A fények: Nappali tervezésekor nagyon fontos, hogy ne csak egy központi fényt tervezzünk a szobába, hanem több kisebb, helyi fényt is, így esténként kellemes hangulatvilágításban pihenhetünk. Általában elmondtható, hogy nappaliba érdemesebb egy különleges, érdekes központi csillárt választani, egy állólámpát állítani az ágy mellé és a szekrényre még 1-2 kislámpát. Ha kettőt, akkor jó, ha két ugyanolyat helyezünk el, szimmetrikusan.
Forrás
5. Kiegészítő dekorációk: Akkor lesz a nappali igazán otthonos, ha nem csak az alapbútorok vannak benne, hanem különböző dekorációs elemek is, amelyek a szobát kuckósabbá varázsolják egy olyan hellyé, ahova jó hazamenni. A dekorációknál figyelni kell, hogy ne essetek túlzásba. Inkább válasszatok egy-két különlegesebb, s szép darabot, mint sok átlagos kicsit.
Akármelyik reklámkatalógst megnézitek, ötleteket lophattok, hogy mi dobja fel a leginkább a nappalit. Összegyűjtöttem nektek a szerintem legfontosabbakat:

  •  Kép a falon: A kanapé fölé/a falakra mindenképpen kerüljön egy nagyobb, vagy több kisebb kép, amin az ember megpihentetheti a szemét. A vendégek is biztos örömmel nézegetik majd.
Forrás
  • A párnák: legyen több különböző méretű és mosható huzatú párna. Az a legjobb, ha a kanapé egyszínű, s a párnák textúrája, színe feldobja ezt. A sok párna szinte csalogatja az embert, hogy üljön le, mert tudat alatt a kényelmet szimbolizálja. 
  • Pokróc: A legtöbb kanapéreklámnál a kanapéra hanyagul rá van dobva egy puha, meleg pokróc, ami szintén az otthonteremtés egyik kelléke. Lehet, hogy hülyeségnek tartod, de tényleg jó benyomást tesz egy kint felejtett pokróc, hasonlóképpen a párnához.
Forrás
  • Növények, virágok, vázák: Az élő, vagy vágott virágok behozzák a természetet az otthonunkba, s ezzel harmóniát, nyugalmat sugároznak. Figyeljetek arra, hogy a virágokról mindig szedjétek le az elszáradt szirmokat leveleket, mert nagyon lehangoló tud lenni, ha rajta marad.
  • Szobrok, érdekes darabok/emlékek: Néhény érdekes formájú tárgyat, például szobrot érdemes kitenni egy-egy polcra. Az egész lakás hangulatán sokat dobhat egy jó helyre elhelyezett, akár kivilágított műalkotás.

  • Illatosítók, gyertyák: Nekem nagyon tetszenek a különböző hurkapálcás illatosítók, s szerintem nagyon soknak jó illata is van. A pálcikák érdekesek, ahogy szabályosan, mégis szanaszét állnak, s még a nappali is jó illatú lesz. A gyertyákat is szeretem, bár azokat kicsit kevésbé. Talán leginkább az úszógyertyákat ajánlanám, ott a vízbe lehet tenni szép virágokat. Nagyon hangulatos tudd lenni, a vízen úszó gyertya.

Forrás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Popular

Recent

Comments