Recent Posts

About Me
Munere veritus fierent cu sed, congue altera mea te, ex clita eripuit evertitur duo. Legendos tractatos honestatis ad mel. Legendos tractatos honestatis ad mel. , click here →

2016. július 20., szerda

Az akadálymentes fürdőszoba - 1. rész

Forrás: link
Mindenekelőtt a fürdőszoba az a hely, ahol az ember egy kis privátszférára vágyik. Ahhoz, hogy ez a helyiség az időseknek is és a mozgásukban korlátozott személyeknek is ezt a komfortot nyújtsa, fontos, hogy már a tervezés során tekintettel legyünk bizonyos dolgokra. Egy akadálymentes fürdőszobának nem muszáj "kórházas" hangulatúnak lennie, fontos, hogy a fürdőt használó személy komfortigényeinek is megfeleljen. Persze elsődleges szempont a használhatóság marad. Hiszen mit ér a legszebb fürdőszoba, ha a kerekesszékkel nem lehet átjutni az ajtón, vagy a fürdőkádhoz nem lehet hozzáférni?
Elegendő hely az akadálymentes fürdőszobában 


Azért, hogy az előbb leírt dolgokat elkerüljük, a tervezéskor már úgy kell a fürdőszobát méretezni, hogy a megfelelő mozgástér biztosítva legyen. Ezeket a méreteket szerencsére nem nekünk kell kitalálni, ezek a minimális méretek adottak, már különféle szabványokban utána lehet nézni, hogy pl. mennyi a minimális távolság a wc és a csap között.

Akkor most nézzük meg ezeket a minimális méreteket részletesebben:
Az ajtónak minimum 90 cm szélesnek kell lennie. Ezt úgy kell érteni, hogy az oldalsó ajtótokok közötti résnek kell minimum 90 cm-nek lennie és fontos, hogy kifele (a folyosóra) nyíljon, hogy a kis fürdőszobából ki lehessen könnyen jönni, s vész esetén be lehessen jutni a fürdőbe, ne akadályozza a bejutást pl. a belülről az ajtó előtt hagyott kerekesszék. Még jobb, ha az ajtó tolóajtó, akkor nincsenek ilyen nyitási gondok. Továbbá bizonyos esetekben ajánlott, hogy a fürdő ajtaja kívülről is nyitható legyen(kívülről is el lehessen húzni a reteszt), ha a beteg esetleg rosszul lenne. 

A kerekesszékkel használható fürdőknél minden esetben szükséges egy 1,50 m x 1,5 m-es szabad hely, ahol a kerekesszékkel meg lehet fordulni. Ezt jelzi az alaprajzon a 150 cm-es átmérőjű piros kör.

Akik nem kerekesszéket használnak (hanem pl. botot), azoknak elég 1,2 x 1,2 m szabad helyet biztosítani a megforduláshoz. Ez a megforduláshoz szükséges hely minden fürdőszobai berendezésnél (kád, csap, wc) fontos! 

A wc egyik oldalán minimum 30 cm, a másik oldalán minimum 95 cm szabad helynek kell lennie.


A padló legyen csúszásmentes. Ehhez kaphatóak speciális burkolólapok, melyek felületén a mikroszemcsék gátolják a csúszást.

Zuhany vagy fürdőkád az akadálymentes fürdőbenA kérdés mindig az, hogy fürdőkád, vagy zuhany legyen? Mindegyiknek meg van az előnye. A fürdőkádak ideálisak az ellazuláshoz és a terápiás kezelésekhez, a tusulás viszont könnyebben és gyorsabban megy. Az az igazán szerencsés, ha valaki mind a kettőt be tudja tenni a fürdőszobájába. Mivel nem mindenkinek van ehhez elegendő helye, vagy pénze, így marad a választás a kettő közül. A csapoknak a kádnál, vagy zuhanyzónál mindenképpen könnyen, egyszerűen kezelhetőnek kell lennie. A víz mindig egy könnyen elérhető, egykaros, kevert vizes csapból jöjjön. Az integrált termosztát segítségével elkerülhetjük a forrázásveszélyt és vizet és energiát is spórolhatunk. A zuhany, vagy kád aljának csúszásmentesnek kell lennie. Csak vészmegoldás esetén alkalmazzunk műanyag, vagy gumi alátéteket, mert azok is balesetet okozhatnak. Inkább már a tervezéskor figyeljünk a megfelelő, csúszásmentes kád, vagy zuhany kiválasztására!

A fürdőkád elhelyezéséhez nagyobb helyre van szükség, mint egy zuhanyzó esetén. Így például, ha valaki egy fürdőkádat kibont és helyette egy zuhanyt épít be, akkor elegendő helyet nyerhet egy mozgássérült zuhanyzó kialakításához. Erre már külön cégek specializálódtak, a régi fürdőkádat elbontani, s helyette egy új zuhanyt beépíteni. Ha a fal a fürdőkád mögött a földig csempézve van, akkor a régi csempék maradhatnak a falon, ha nincs, akkor helyenként új csempézésre lehet szükség.
Ha a fürdőszoba alapvetően jó állapotú volt, akkor ez a részben új csempézés akár jól is mutathat, ahogy a fentebbi kép mutatja: a zuhanyzó a régi kád helyén áll, a szükséges akadálymentes kapaszkodókkal ellátva.

A cikk második részét ITT találod. 


https://www.odoerfer.at/badezimmer-und-wellness/badideen/leichter-leben-bad/#
http://www.baumarkt.de/nxs/250///baumarkt/schablone1/Ein-barrierefreies-Badezimmer-planen
http://www.wohnnet.at/wohnen/raeume/barrierefreies-bad-15033
http://www.artweger.at/de/landingpage/barrierefrei
https://www.reuter.de/themen/bad/barrierefreies-bad.html
http://www.viterma.com/das-barrierefreie-bad/
http://www.hornbach.at/cms/de/at/projekte/bad_sanitaer/badplaner/barrierefreies_bad/barrierefreies_bad.html
http://nullbarriere.de/kbt-bad.htm
https://www.e-epites.hu/544

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Popular

Recent

Comments