Forrás: femina.hu |
1. Először meg kell alaposan mosni a sonkát, esetleg lekapirgálni a koszos felületeket.Ezután a sonkát tedd bele a főzőedénybe és önts rá annyi hideg vizet, ami teljesen ellepi. Így, hideg vízben áztasd 1 órát, hogy a tartósítószerek, sók kioldódjanak.
2. Egy óra múlva, mikor kiázott a sonkád, öntsd le róla az összes vizet, majd önts rá újabb hideg vizet. Ezt a vizet fel kell forralni, s mikor felforrt, le kell venni kis lángra, s kis lángon kell tovább főzni a húst. Fontos, hogy a víz ne bugyborékoljon, hanem csak kicsit gyöngyözzön a teteje. Akkor jó, ha nem nagyon fő le róla a víz. Nekem elég kicsi edényem van, így azért még kis lángon is lefő róla a víz, ilyenkor vizforralóban forralok vizet, s azzal pótlom. Hideg vízzel tilos pótolni!
A sonka mellé én még tettem 8 db egész borsot, s egy kis fej vöröshagymát, egészben. 2-3 óráig kell főzni a sonkát.
3. 2-3 óra múlva, mikor megfőtt a sonkád, vedd le a tűzről, s a saját főzővizében hagyd kihűlni. Ezután kiveheted a vízből, s beteheted a hűtőbe lehűteni.
Jó étvágyat! :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése